به گزارش پایگاه خبری افشاگری، آئین اختتامیه شانزدهمین دوره مسابقات دارالقرآن امام علی (ع) در تالار شیخ صدوق حرم عبدالعظیم حسنی (ع) برگزار شد. این مراسم با پخش سرود جمهوری اسلامی ایران و تلاوت رتبه نخست رشته تحقیق این دوره از مسابقات یونس شاهمرادی، آغاز شد.
سپس محمد انصاری، مؤسس و مدیرعامل دارالقرآن علیبنابیطالب (ع) به خیرمقدم به حاضران پرداخت و گفت: این قرآن هدایتگر عالمیان است و خداوند با نزول قرآن کریم به قلب فخر عالم، پیامبر اکرم (ص) باب معرفت خویش را بر اهل ایمان گشود که برترین سخن و وصول به سعادت دنیوی در میان تمام انسانهای حقگرا و حقطلب در گرو توسل و تمسک به این کتاب آسمانی است.
وی ضمن تبریک چهل و چهارمین ۴۴ سال پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، بیان کرد: خدا را شاکریم که امسال نیز برای شانزدهمین سال متوالی شاهد برگزاری این دوره از مسابقات هستیم. در این دوره ۱۴ هزار و ۲۳۰ نفر از بانوان و آقایان در شش رشته قرائت تحقیق، ترتیل، حفظ ۱۰ و ۲۰ جز، حفظ کل و مفاهیم در دو مقطع پایین و بالاتر از ۱۸ سال به صورت غیرحضوری باهم رقابت کردند.
انصاری اضافه کرد: در این دوره ۵۷۹ نفر از کشورهای افغانستان، عراق، بحرین، تاجیکستان، نیجریه، بنگلادش، سوریه، کنیا، ساحل عاج و … شرکت داشتند. این مسابقات در سه مرحله مقدماتی، نیمه نهایی و نهایی برگزار شد.
وی با اشاره به قضاوت ۸۲ داور آقا و ۵۹ داور بانو در قالب ۳۲۲ روز نفر داوری این دوره از مسابقات، تصریح کرد: علاوه بر اهدای هدیه تبرک به ۷۲ نفر از حائزین رتبه اول تا سوم هر رشته، به حدود هزار شرکتکننده که حدنصاب لازم را کسب کردند، جوایزی اهدا شد.
هدف از برگزاری مسابقات اینست که شما جوانان که از آیندهسازان کشور هستید
سپس عباس سلیمی، معاون بهرهوری موقوفات و مستغلات آستان عبدالعظیم حسنی (ع) به سخنرانی پرداخت و گفت: دو توصیه به شرکتکنندگان دارم یکی اینکه بدانید رمز ماندگاری تلاش شما اخلاص است و جز برای خدا، قرآن نخوانید که در اواخر عمر پشیمان خواهید شد. اگر میخواهید شاداب و با نشاط در دنیا و آخرت در محضر قرآن باشید اخلاص را فراموش نکنید. اگر در این مسیر حرکت کنید خداوند به شما عزت میدهد. دومین توصیه اینست که هدف از برگزاری این مسابقات و مسابقات سایر نهادها، کسب رتبه و قهرمان شدن نیست، بلکه باید آیات قرآن را مورد تدبر قرار داد و در آن اندیشید و پیامهای آن را استخراج کرد. امروز دشمن برای از بین بردن قرآن و براندازی انقلاب، شمشیر از رو بسته است، چنانکه دست به آتش زدن قرآن و تهیه کاریکاتور از پیامبر (ص) اقدام میکند.
سلیمی با اشاره به آغاز چهل و پنجمین سال پیروزی انقلاب اسلامی، افزود: امام عظیمالشانی که از سنین نوجوانی اسلحه به دست گرفت و به مانند سایرین علیه ظلم مبارزه کرد. انام بزرگواری که هم فرزند شهید بود و هم پدر شهید. امام بزرگواری که هم نه تنها فقیه، مرجع و عالم دینی بود بلکه عارف و مفسر قرآنی نیز بود. امامی که هیمنه آمریکا را در هم شکست.
معاون بهرهوری موقوفات و مستغلات آستان عبدالعظیم (ع) حسنی گفت: امام بزرگواری که اردوگاه کمونیسم را ویران کرد و با دقت خاصی یک عالم فرزانه و بزرگواری را به عنوان پیک انقلاب اسلامی با نامهای برای گورباچف اعزام کرد و با برخورداری از بینش قرآنی آنگونه نگونه بیان فرمود 《من صدای شکسته شدن استخوانهای کمونیست را میشنوم و مارکسیست باید به موزه تاریخ برود که رفت》.
این خادمالقرآن اضافه کرد: امامی که باید یاد او را همواره گرامی بداریم. ما بیش از ۲۴۰ هزار شهید گلگون کفن داریم. جانبازانی که آمار آنها از ۵۰۰ هزار نفر تجاوز میکند. بیش از ۴۸ هزار نفر از آزادگان سرافراز کشور بهترین سالهای عمر خویش را در اردوگاههای اسارت رژیم بعثی گذارند و در بین آنها افرادی بودند چون همکار عزیزم سرلشکر شهید خلبان حاج حسین لشکری که ۱۸ سال در اسارت بود و در مدتی که در سلول انفرادی بود، حافظ کل قرآن شدند. ما مدیون و وامدار شهدا و ایثارگران هستیم. مادر شهیدی که به خود من در سالهای تفحص شهدا گفت زمانی که تنها فرزندم ابوالفضل متولد شد سه کیلو و ۳۰۰ گرم بود و امروز که تیم تفحص آن را به من تحویل میدهد همین کیلو است. امروز نباید اینها را از یاد ببریم به ویژه شما قاریان و حافظان که باید این راه را ادامه دهید.
سلیمی اضافه کرد: دو توصیه به شرکتکنندگان دارم یکی اینکه بدانید رمز ماندگاری تلاش شما اخلاص است و جز برای خدا، قرآن نخوانید که در اواخر عمر پشیمان خواهید شد. اگر میخواهید شاداب و با نشاط در دنیا و آخرت در محضر قرآن باشید اخلاص را فراموش نکنید. اگر در این مسیر حرکت کنید خداوند به شما عزت میدهد. دومین توصیه اینست که هدف از برگزاری این مسابقات و مسابقات سایر نهادها، کسب رتبه و قهرمان شدن نیست، بلکه باید آیات قرآن را مورد تدبر قرار داد و در آن اندیشید و پیامهای آن را استخراج کرد. امروز دشمن برای از بین بردن قرآن و براندازی انقلاب، شمشیر از رو بسته است، چنانکه دست به آتش زدن قرآن و تهیه کاریکاتور از پیامبر (ص) اقدام میکند.
سلیمی اضافه کرد: هدف از برگزاری مسابقات اینست که شما جوانان که از آیندهسازان کشور هستید، ارزشها و زندگی قرآنی را در جامعه پیاده کنید. همچنین چند توصیه به جناب آقای انصاری، مؤسس این دارالقرآن و مسابقات دارم.
سلیمی ادامه داد: پیشنهادم اینست که من میدانم با چه عشق و ارادتی نام امام علی (ع) بر این مؤسسه نهاده شده است اما اگر میخواهیم واقعاً قرآن را به صورت دقیق دریافت کنیم، راهی نداریم به جز اینکه به سمت قرآن ناطق و علی (ع) برویم. نهجالبلاغه یکی از زیباترین تفاسیر قرآن است. سزاوار نیست در این انقلاب با تمسک به نهجالبلاغه به پیروزی برسیم و سپس آن را کنار بگذاریم. سزاوار نیست بیش از ۲۰۰ بار جرج جرداق مسیحی نهجالبلاغه را با دقت مطالعه کند و نفر قرآنی ما یک بار نهجالبلاغه را (خدایی ناکرده) مطالعه نکرده باشد.
وی بیان کرد: مفاهیم نهجالبلاغه انقلاب ما را میتواند بیمه کند و چه خوب است در کنار مسابقات قرآنی مسابقات نهج البلاغه را برنامهریزی کنید. میتوان برنامهریزی کنید مسابقات قرآن در ایام ولادت حضرت علی (ع) برگزار شود و مسابقات نهجالبلاغه کم کم به صورت مستقل از این مسابقات از نیمه ماه رمضان تا ۱۹ ماه رمضان (روز نهجالبلاغه) برگزار شود.
این خادمالقرآن اظهار کرد: امام امت فرمودند 《ما مفتخریم نهجالبلاغه از امام معصوم ما شیعیان تست》 و رهبر معظم انقلاب فرمودند 《با نهجالبلاغه انس پیدا کنید که بیدارکننده و هوشیار دهنده است》. و پیوستگی قرآن و نهجالبلاغه به اندازه ایست که بزرگان آن را اخ القرآن مینامند. جامعه قرآنی تنها نباید حلقات قرآنی تشکیل دهند و قرآن بخوانند و به این دلخوش باشند اما باید دید که اهداف قرآنی را چگونه میتوان پیاده کرد. بخشی از خطبه ۱۵ نهجالبلاغه امام علی (ع) در این رابطه است، ایشان درباره غارتگران بیتالمال میفرماید 《به خدا سوگند، اگر اموال بیتالمال و آنچه که به هدایا به یکدیگر دادهاند بازیابم، آنها را باز میگرداندم حتی اگر در کابینه زنان آنها و به عنوان مهریه قرار داده شده باشد. همچنین ایسان درجاتی دیگر خطاب به مردم عراق آمده است؛ اینک که آمدهام حکومت را در سرزمین شما آغاز کنم وارد سرزمین شما میشوم و مسئولیت خود را با این بار و مرکبی که دارم آغاز میکنم و اگر دوران مسئولیتم تمام شد و چیزی به این اموال من اضافه شد 《فاننی منالخائنین》.
سلیمی تاکید کرد: این مبنای قانونی که در سال ۱۳۳۷ تصویب شد و بعداً به قانون از کجا آوردهای، معروف شد. اگر این تفکر علوی در کنار قرآن و اهداف این انقلاب شکوهمند قرار گیرد آن هنگام است که مفاهیم بیانیه گام دوم انقلاب برای ما ملموس میشود و میدانیم در زمینه مدیریت، سیاست، فرهنگ و اقتصاد و … باید قرآن حاکم باشد.
قرائت و حفظ قرآن تنها مقدمهای برای رسیدن به عمق قرآن است
سپس حجتالاسلام حسین صفری، مدرس و پژوهشگر قرآن به سخنرانی پرداخت و با تاکید بر اینکه جلسه امروز اختتامیه بخوانید اما افتتاحیه بدانید، افزود: این جلسه پایان فعالیت و انس ما با قرآن نیست بلکه آغاز انس ما با قرآن است. منطقی نیست آدم، متنی را بخواند و معنای آن را نداند. این کتاب مایه هدایت است و اصحاب شگفتی جنیان را فراهم کرده است《قُلْ أُوحِیَ إِلَیَّ أَنَّهُ اسْتَمَعَ نَفَرٌ مِنَ الْجِنِّ فَقالُوا إِنَّا سَمِعْنا قُرْآناً عَجَباً 》.
وی با تاکید بر اینکه قرآن صرفاً کتاب استخاره، عزا، اموات و مسابقه و… نیست، افزود: قرآن، کتاب رشد است «اِنَّ هَذَا الْقُرْآن َ یِهْدِی لِلَّتِی هِیَ أَقْوَمُ» اما باید بدانیم چگونه با قرآن رشد کنیم، تکوین رسالت ما بشر است. چرا جامعه امروز مثل دهه ۶۰ چندان اقبال به قرآن ندارند؟ بهرهمندی از قرآن با قرائت آغاز میشود. قرآن، کتاب وجود است و قرائت رزق زبان است اما تدبر رزق فکر ماست. توجه در دل است و تمسک رزق وجود است.
صفری با تاکید بر اینکه قرآن فقط برای خواندن نازل نشده است، گفت: قرائت و حفظ قرآن تنها مقدمهای برای رسیدن به عمق قرآن است و در قرآن نیز بر قرائت تاکید شده «فَاقْرَؤُا ما تَیسَّرَ مِنْهُ» اما باید در آیاتی که خوانده میشود تأمل کرد. جریان استفاده از قرآن که با قرائت شروع میشود باید نتیجهاش تدبر باشد، قرائتی که تدبر نداشته باشد، فایده ندارد. نتیجه تدبر، توجه است و توجه باید نتیجهاش تمسک باشد که اگر تمسک نکنیم، نتیجهاش هیچ میشود.
وی ادامه داد: راهکارم برای قاریان اینست که توجه به معانی و مفاهیم و ترجمه قرآن داشته باشند. که غیر از این باشد، خام خوانی است و این تلاوت توسط سایرین جذب نمیشود. قرائت ما باید دلها را بلرزاند و علاوه بر اینکه کلام خدا را به گوش مردم برساند باید به دلها برساند. قاریان باید خود اهل دل باشند تا آدم چیزی را نداند، نمیتواند بفهمد. قاریان باید متدبر و فهیم قرآن باشند.
صفری اضافه کرد: همچنین ما که به تلاوت قرآن گوش میکنیم، تنها مستمع نباشیم، بلکه پیگیر معنا باشیم. هربار قرآن میخوانید و میشنوید، ببینید کدام آیه بیشتر به دلتان نشسته آن را تفسیر و مفاهیم آن را بخوانید. هربار قرآن میخوانید، ببینید خداوند از شما چه خواسته است و هربار سورهای را میخوانید در موضوع آن سوره توجه کنید. هنگامی که قرآن میخوانید، متمرکز باشید، آدمها به اندازه تمرکزشان، توجه دارند و به اندازه توجهشان بهرهمند هستند.
وی تاکید کرد: قرآن را علاوه بر قرائت تلاوت کنید تلاوت آیت، یعنی به جا خواندن به گونهای قرآن بخوانید که اگر فردی قرآن خواندن شما را میشنود گویی آن آیات از زبان بر دلش جاری میشود.
سپس کلیپی از روند برگزاری این دوره از مسابقات پخش شد.
از نوآوری این دوره از مسابقات تجلیل در چهار بخش مجزا از برگزیدگان در بخش اول اهدای جوایز به نفرات برتر بانوان در مقطع پایین ۱۸ سل، بخش دوم اهدای جوایز به نفرات برتر آقایان در مقطع پایین ۱۸ سال، بخش سوم اهدای جوایز به نفرات برتر بانوان در مقطع بالای ۱۸ سال، بخش چهارم اهدای جوایز به نفرات برتر آقایان در مقطع بالای ۱۸ سال با اهدای لوح و مدال بود. همچنین در هنگام تجلیل، عکس و رتبههای کسب شده به تفکیک هر رشته بر مانیتور نقش میبست.
عکس یادگاری و قرعهکشی میان حاضرین پایان بخش آئین اختتامیه بود.