نظامالدین زاهدی سفیر جمهوری تاجیکستان در ایران ضمن تأکید بر اهمیت حضور کشورش به عنوان مهمان ویژه سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم گفت: برگزیدن تاجیکستان به عنوان مهمان ویژه سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران فرصت بسیار خوب و مغتنمی است. از تمامی دستاندرکاران فرهنگی جمهوری اسلامی ایران که چنین فرصت ارزندهای را فراهم کردند، سپاسگزارم. ایرانیان کمال مهماننوازی و غایت میزبانی خود را نشان دادند.
او ادامه داد: در جریان برگزاری نمایشگاه، هیئتی فرهنگی با سرپرستی وزیر محترم فرهنگ جمهوری تاجیکستان، سرکار خانم زلفیه دولتزاده به ایران سفر کرد و روز دوم نمایشگاه به عنوان روز تاجیکستان اعلام شد. در همین راستا ما تلاش میکنیم برنامههای فرهنگی بسیاری را دایر کنیم و تعاملات فرهنگی میان ایران و تاجیکستان را بیش از پیش ارتقا بخشیم.
سفیر جمهوری تاجیکستان عنوان کرد: ما شرکت در سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را فرصت شایستهای برای معرفی دستاوردهای فرهنگی و معنوی جمهوری تاجیکستان میدانیم و امکانی بسیار مناسب به منظور تقویت تعاملات فرهنگی با جمهوری اسلامی ایران میدانیم. بین ما و ایرانیان، مشترکات بسیاری در زمینههای مختلف تاریخی، فرهنگی، زبانی و دینی وجود دارد و این مشترکات، بستر مناسبی برای رشد تعاملات فرهنگی میان دو کشور دوست و همزبان محسوب میشود. ما تلاش میکنیم انبوه ظرفیتهای موجود را در مسیر تقویت همکاریهای مشترک سازنده میان طرفین فعال کنیم و اساسا حضورمان در این نمایشگاه به منزله فرصتی مساعد برای فعال ساختن آن دسته از ظرفیتهایی است که تاکنون شکوفا نشده است.
نظامالدین زاهدی در بخش دیگری از سخنان خود به سابقه طولانی تفاهمات و تعاملات فرهنگی و هنری میان دو کشور ایران و تاجیکستان اشاره و در اینباره بیان کرد: در طول 32 سالی که از استقلال جمهوری تاجیکستان میگذرد، میان دو کشور ایران و تاجیکستان بالغ بر 200 سند همکاری به امضا رسیده است که قریب به 60 درصد این سندها مربوط به حوزههای فرهنگ و هنر هستند. بنابراین زمینه حقوقی لازم برای قوام همکاریهای فرهنگی و هنری فراهم است. با بهرهگیری از این زمینه مستعد و اجراییکردن اراده رهبران و رؤسای جمهور دو کشور، ایران و تاجیکستان تلاش میکنند برنامههای گوناگونی را به منظور اجرایی ساختن اهداف عالی و فعلیتبخشی به ظرفیتهای مشترک فرهنگی و هنری طراحی کنند.
او افزود: سال گذشته هفته فرهنگی تاجیکستان در ایران برگزار شد و هنرمندان ما در شهرهایی چون تهران، شیراز و تبریز هنرنمایی کرده و هنر تاجیکستان را به نمایش گذاشتند. یک ماه پس از آن هم هفته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان برگزار شد و دوستان ایرانی ما به دوشنبه تشریف آوردند و تازهترین دستاوردهای فرهنگی و هنری ایران را به نمایش گذاشتند که با استقبال بسیار خوبی از سوی مردمان تاجیکستان مواجه شد. از سوی دیگر، نمایندگان تاجیکستان همه ساله در جشنوارههای هنری فجر نظیر تئاتر، فیلم و موسیقی شرکت میکنند و در این زمینهها برنامههای مشخصی در دست اجرایی شدن قرار دارند. من باور دارم که ما در هر تمامی زمینههای فرهنگی و هنری میتوانیم برنامههای مشخصی را عملی کنیم. بیشک این رخداد به نفع دو کشور برادر و همزبان ایران و تاجیکستان خواهد بود.
سفیر جمهوری تاجیکستان در ایران در بخش پایانی اظهارات خود خاطرنشان کرد: اعتقاد کامل دارم که دورنمای همکاریها و تعاملات فرهنگی و هنری میان جمهوری تاجیکستان و جمهوری اسلامی ایران، روشن و امیدبخش است و من به آینده بسیار خوشبین هستم؛ زیرا دو کشور براساس مولفههایی چون زبان، تاریخ، فرهنگ و ارزشهای فرهنگی مشترک خود با یکدیگر متحد و همراه شدهاند. وقتی ما زبان، فرهنگ، تاریخ و دین مشترک داریم، میتوانیم همکاریهای بیشتر و غنیتری را هم به ثمر برسانیم.