به گزارش پایگاه خبری افشاگری، درحالی که حدود دو هفته به پایان دوره ریاستجمهوری میشل عون در لبنان باقی مانده اما او تلاش دارد که علاوه بر حل و فصل پرونده مرزبندی با فلسطین اشغالی، طرح بازگشت آوارگان سوری به کشورشان را نیز وارد فاز اجرایی کند.
به همین منظور میشل عون روز گذشته در سخنانی درباره موافقت لبنان با توافق مرزبندی با فلسطین اشغالی تاکید کرد که پرونده آوارگان سوری را نیز همچنان پیگیری میکند و روند بازگشت آنها به کشورشان از هفته آینده آغاز خواهد شد.
منابع نزدیک به رئیس جمهوری لبنان در این زمینه اعلام کردند، روند بازگرداندن آوارگان سوری در چارچوب کار کمیته وزارتی مربوطه به ریاست «عباس ابراهیم» مدیر کل اداره امنیت عمومی لبنان که ماموریت ارتباط با مسئولان سوری را بر عهده دارد انجام میشود. همچنین اداره کل امنیت عمومی لبنان مراکزی را برای استقبال از سوریهایی که داوطلبانه خواستار بازگشت به کشورشان هستند تاسیس کرده و تاکنون هزاران خانواده سوری به این منظور ثبت نام کردهاند.
این منابع به روزنامه الشرق الاوسط گفتند، هفته آینده شاهد آغاز بازگشت گروهی از خانوادههای سوری به کشورشان خواهیم بود و در مرحله نخست 1600 خانواده به سوریه برمیگردند.
«هکتور حجار» وزیر امور اجتماعی در دولت موقت لبنان در این زمینه اعلام کرد، آنچه امروز در حال رخ دادن است ادامه طرحهای قبلی برای بازگشت آوارگان سوری میباشد.
وی در گفتگو با روزنامه الشرق الاوسط با اشاره به وجود یک روند و اقدام یکپارچه در عرصه فنی و سیاسی برای بازگرداندن آوارگان سوری اظهار داشت، اداره امنیت عمومی لبنان مسئله فنی را با مقامات سوری پیگیری میکند و در وهله نخست آوارگانی که متعلق به مناطق امن سوریه هستند به آنجا برمیگردند و افرادی که مناطق زندگی آنها در سوریه ویران شده و در حال بازسازی است برای مدتی در پناهگاه میمانند.
این وزیر لبنانی تاکید کرد، سطح کمی از هماهنگی با کمیساریای عالی سازمان ملل درامور پناهندگان نیز برای بازگشت آوارگان سوری وجود دارد و ما تعداد سوریهایی که قصد بازگشت به کشورشان را دارند به این کمیساریا ابلاغ میکنیم. البته میدانیم که سازمان ملل و شماری از کشورها همچنان خواستار جلوگیری از بازگشت آوارگان سوری هستند اما زمانی که موضع لبنان در این زمینه متحد است ما میتوانیم خواسته خودمان را انجام دهیم؛ همانند اتفاقی که در پرونده تعیین مرزها رخ داد.
وی تصریح کرد، لبنان دیگر نمیتواند بار آوارگان سوری را در سطوح فیزیکی و بهداشتی و اقتصادی و زیستمحیطی و .. به دوش بکشد و بعد از حل پرونده مرزهای دریایی وقت آن رسیده که در پرونده آوارگان نیز نفس راحتی بکشیم.
از سوی دیگر «دلال حرب» سخنگوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در لبنان به روزنامه الشرقالاوسط گفت، درحال حاضر این کمیساریا بازگشت داوطلبانه گسترده پناهجویان از لبنان به سوریه را تسهیل یا تشویق نمیکند. البته ما به حق اساسی آوارگان در بازگشت داوطلبانه آنها به کشورشان احترام میگذاریم و کمیساریای عالی امور پناهندگان در سازمان ملل به گفتگوی خود با دولت لبنان در این زمینه ادامه خواهد داد.
پیشتر میشل عون در گفتگو با «اولیویه وارهیلی» کمیسر اتحادیه اروپا در امور توسعه با انتقاد از عملکرد طرفهای بینالمللی در پرونده آوارگان سوری در لبنان اعلام کرد که جامعه بینالمللی به طور کلی و اتحادیه اروپا به طور خاص با نادیده گرفتن درخواستهای لبنان در این پرونده، درباره مواضع کشورهای بزرگ در این خصوص تردیدهایی به وجود میآورند؛ به ویژه اینکه فشارهایی از جانب برخی کشورها برای ادغام آوارگان سوری در لبنان وجود دارد و حدود دو میلیون سوری در مناطق مختلف کشور ما ساکن شدهاند. طرح تصویب شده توسط دولت لبنان بازگشت ایمن و داوطلبانه آوارگان سوری را تضمین میکند. به ویژه اینکه مقامات سوری چندین بار اعلام کردهاند که آماده استقبال از شهروندان خود هستند و امکانات لازم را به این منظور فراهم کردهاند.