به گزارش افشاگری، محمدحسن جعفری: سپاه با هدف نگارشِ تاریخ انقلاب و جنگ و مقابله با تحریف، بخشِ جنگ را در دفتر سیاسی به راه انداخت و سپس به مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ ارتقا داد، از همان ابتدا علاوه بر جمعآوری اسناد، تحقیق و پژوهش در مورد جنگ را در دستور کار خود قرار داد و به بیانِ روایت خود از جنگ پرداخت.
اگرچه فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی این مرکز از دوران دفاع مقدس آغاز شد، اما مهمترین آثار تولیدی این مرکز مربوط به دوران پس از جنگ و به خصوص سالهای گذشته است. در چند سال گذشته حجم تولیدات مرکز چند برابر شده، پروژههای پژوهشی افزایش یافته و از سوی فرماندهی کل سپاه ماموریتهای دیگری هم علاوه بر موضوع دفاع مقدس به این مرکز واگذار شده است.
به همین منظور گروههای پژوهشی مرکز شکل تازهتری پیدا کرده و اکنون 4 گروه مطالعات نظامی، فرهنگی اجتماعی (مطالعات غیرنظامی)، تاریخ شفاهی و روزشمار مشغول انجام فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی هستند.
باتوجه به اینکه مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس وابسته به سپاه و یک نهاد نظامی است، گروه مطالعات نظامی مهمترین و باسابقهترین گروه این مرکز است. هرچند مرکز تلاش دارد به انجام پژوهشهای فرهنگی اجتماعی هم توجه خاص داشته باشد و این گروه را هم تراز گروه مطالعات نظامی قرار بدهد، اما باتوجه به اینکه مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، از ابتدا رویکرد نظامی به جنگ داشته و با همین رویکرد هم به جمعآوری اسناد و مدارک و تربیت پژوهشگر پرداخته است.
برای آشنایی با فعالیتهای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه به گفتگو با علیمحمد نائینی رئیس این مرکز پرداختیم.
تسنیم: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه چگونه و چه زمانی شکل گرفت؟ ایده شکلگیریاش توسط چه کسی مطرح شد؟ روایانی که شما در جلسات و سخنرانیها از آنها نام میبرید، چه کسانی هستند؟ این افراد در دوران دفاع مقدس چه کارهایی انجام میدادند؟
نائینی: واحد یا دفتر سیاسی یکی از واحدهای شورای فرماندهی سپاه بود. بنیانگذار این دفتر مرحوم «ابراهیم حاجی محمدزاده» بود. جنگ که شروع شد، بخشی به نام جنگ در این دفتر شکل گرفت. تعدادی از اعضای این دفتر در سال نخست جنگ با هدف ثبت و ضبط آثار جنگ به جبههها اعزام شدند.
تا عملیات طریقالقدس به متن جنگ پرداخته شد و اعضای دفتر سیاسی مشاهدات خود را یادداشت کردند و مصاحبههایی انجام دادند. بعد از عملیات طریقالقدس که فرمانده سپاه تغییر کرده و محسن رضایی فرمانده شده بود، ایده ضبط صوت هدایت عملیاتها، بیسیمها و جلسات مطرح شد.
ابراهیم حاجیمحمدزاده بنیانگذار دفتر سیاسی سپاه است که نقش مهمی در ایجاد مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس داشت. وی آبان ماه سال 98 درگذشت.
تسنیم: این ایده ابتکاری بود؟
نائینی: هیچ سابقهای در هیچ جنگی ندارد. با عملیات فتحالمبین، ایده حضور راویان در کنار فرماندهان تصویب شد و شکل گرفت. آقای محسن رضایی با پیگیریهایی که آقای حاجی محمدزاده انجام داد، پذیرفت که روایان در قرارگاههای عملیاتی و لشکرها حضور داشته باشند. به فرماندهان نیز گفته شد که اسناد و مدارک عملیاتها را بعد از هر عملیات در اختیار راویان قرار بدهند.
در ادامه شهید حسن باقری گفت که اگر اینها قابل اعتماد هستند، خودشان در جلسات در کنار ما باشند و جلسات را ضبط کنند. شهید باقری این اعتماد را منتقل کرد و مبدا و سرآغاز یک تحول شد. بنابراین کار جدیدی صورت گرفت.
بخش جنگ دفتر سیاسی سپاه، افراد بسیاری را سازماندهی کرد و طبق یک دستورالعمل مشخص در کنار فرماندهان قرارگاهها و لشکرها قرار داد. آنها پا به پای فرماندهان در تمامی حوادث (خط مقدم، هدایت عملیات، جلسات طرحریزی و...) حضور داشتند. جلسات و مکالمات بیسیم را ضبط میکردند. مشاهدات خودشان را در دفتر راوی مینوشتند. بعد از هر عملیات نیز تمامی کالکها، نقشهها، دستنوشتهها و... را جمعآوری میکردند.
هر جا هم که نیاز به بحثهای تکمیلی بود، با فرماندهان مصاحبه میکردند. در پایان عملیات نیز جلسات تجزیه و تحلیل برگزار میشد و مبتنی بر اسناد و مشاهدات «گزارش عملیات» مینوشتند. راویِ کنار فرمانده، موظف بود که گزارش عملیات آن قرارگاه یا یگان را بنویسد. ما امروز 800 مجلد گزارش عملیات، 1200 مجلد دفتر راوی و 40 هزار نوار کاست مربوط به جلسات طرحریزی و هدایت عملیات داریم.
شهید قاسم سلیمانی فرمانده یگان 41 ثارالله در عملیات والفجر4 (20 مهر سال 62) در حال تشریح طرح مانور لشکر و داود رنجبر راوی مرکز مطالعات در حال ضبط سخنان اوست.
تسنیم: در مجموع چند راوی در جنگ داشتید؟
نائینی: 202 راوی شناسنامهدار داریم. اینها در مرکز شناسنامه دارند. طبق این شناسنامهها مشخص است در چه عملیاتی در کنار کدام فرمانده، چه راوی قرار داشته است.
محرابی، محتاج، صیاف و مجید مختاری راوی مرکز مطالعات در عملیات والفجر هشت در سنگر بتنی و هلالی قرارگاه کربلا ــ در حالی که محرابی و محتاج در حال مکالمه با بیسیم و تلفن هستند، مجید مختاری در حال ضبط مکالمات فرمانده قرارگاه است.
تسنیم: این 202 راوی از ابتدا تا پایان جنگ در جبههها حضور داشتند یا در رفت و آمد بودند؟
نائینی: اینها به تناسب در عملیاتها حضور پیدا میکردند. در عملیاتهای بزرگ تعداد راویان زیاد بود و در عملیاتهای متوسط و محدود کمتر بود. از سال دوم جنگ در کنار فرماندهان قرارگاهها و لشکرها، راوی ثابت داشتیم.
تسنیم: در کنار هر فرمانده لشکر به بالا راوی داشتید؟
نائینی: فرمانده لشکر و تیپ مستقل به بالا. 50 درصد راویان کادر رسمی سپاه بودند و 50 درصد داوطلب بسیجی بودند. آنهایی که بسیجی بودند در مقاطعی از جنگ حضور داشتند. 17 نفر از راویان در کنار فرماندهان به شهادت رسیدند. چهل نفر از راویان پس از جنگ در مرکز باقی ماندند، آثار پژوهشی تولید کردند و به محقق و پژوهشگر جنگ تبدیل شدند.
** درباره پایان جنگ اسناد کمتری داریم
تسنیم: یاد و خاطره مرحوم اردستانی رئیس سابق این مرکز را گرامی میداریم. ایشان اقدامات مهمی در مرکز انجام دادند، اما در دورهای که شما مسئولیت مرکز را برعهده گرفتید، شاهد رشد تولیدات مرکز هستیم. در بخش روزشمارها تقریباً دو برابر آنچه تا قبل از ورود شما به چاپ رسیده بود، منتشر کردید. در حوزه تاریخ شفاهی حرکت گستردهای آغاز شده است که فکر میکنم تاکنون حدود 20 جلد کتاب در این رابطه منتشر شده است. در حوزه اسنادی و پژوهشی نیز آثار خوبی تولید شده است. آمارهای دقیقتر در این باره را بیان بفرمایید. همچنین بفرمایید که ماموریتهای مرکز در برهه کنونی چیست و در حال انجام چه فعالیتهایی هستید؟
نائینی: مرکز دورههای رشد و تعالی داشته و هر دوره هم ویژگیها و مختصات خاص خودش را داشته است. در اینجا باید مجدد از زحمات و مجاهدتهای آقای ابراهیم حاجی محمدزاده در دوران جنگ تشکر کنم. آن چیزی که به عنوان گنجینه و ثروت ملی بیبدیل و منحصر به فرد در اختیار ما و نسلهای آینده قرار دارد، حاصل مجاهدتها و تدابیر ایشان و راویان دوران جنگ است.
هادی نخعی از راویان دوران دفاع مقدس بود که در دورهای نیز عهدهدار مسئولیت مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه شد. وی آذر ماه سال 1395 درگذشت.
بعد از جنگ هم باید از مرحوم آقای نخعی یاد کنیم. ایشان نقش بسیار تعیینکنندهای در تاریخنگاری جنگ داشت. آقای محسن رشید هم در دورهای خیلی زحمت کشیدند. برخی از ایدههایی که پایهگذاری شد، مربوط به دوره مسئولیت ایشان است. اوج اینها مربوط به دوره دکتر اردستانی است. البته دوره ایشان طولانی و بیش از 10 سال بود. ایشان یک سری ایدههای خوب پژوهشی را پایهگذاری کردند.
حسین اردستانی در نخستین روزهای سال 1396 و زمانی که ریاست مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس را برعهده داشت، درگذشت. اردستانی همچنین از محققان و راویان جنگ بود که کتابهای بسیاری همچون تنبیه متجاوز تالیف کرده است.
ما همه ایدههای خوب را سرعت دادیم. ایدههای بسیار خوبی که دوستان از گذشته تعریف کردند، با حمایت فرمانده محترم کل سپاه و دوستانی که به عنوان هیات مدیره و اعضای شورای راهبردی مرکز هستند (فرماندهان شاخص جنگ عضو این شورا هستند) ادامه دادیم. ما در هیاتمدیرهمان جانشین فرمانده کل سپاه، فرمانده نیروی زمینی سپاه، جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه، سردار نقدی و فرماندهانی مانند آقایان غلامپور، محرابی، ربانی و... عضو هستند. جهتگیریها و برنامههای کلان در آن هیات مدیره مشخص میشود.
در شورای راهبردی نیز در خصوص پروژهها و موضوعات صحبت میشود. در مورد جاهایی که راوی نداشتیم یا اسناد محدود است، روایت درست در این شورا تولید میشود. در این شورا چند نفر از فرماندهان لشکر دوران دفاع مقدس حضور دارند. آقایان غلامحسین بشردوست، احمد غلامپور، محمد کوثری، امین شریعتی، یعقوب زهدی، نبی رودکی، فتحالله جعفری، اصغر کاظمی و... در شورا راهبردی حضور دارند. هر هفته سهشنبهها به مدت سه چهار ساعت جلسه این شورا برگزار میشود.
یکی از مقاطعی که دستمان نسبت به سایر مقاطع در خصوص اسناد خالی است، تحولات شش ماهه پایان جنگ است. در این مقطع تحولات زیادی رخ داد و سرعت تحولات زیاد بود. در سال جاری حدود 35 جلسه در خصوص حوادث پایان جنگ داشتیم. محقق و نویسندهای که قرار است روزشمارها، اطلسها و آثار این مقطع را تولید کند در این جلسات حضور داشتند. این جلسات در واقع تاریخ شفاهی جمعی است. فرماندهای که در منطقه سقوط فاو، شلمچه و جزایر بوده در این جلسه حضور دارد.
جلسه بررسی سقوط فاو با حضور فرماندهان در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه
آیا سقوط «فاو» ناشی از مسائل سیاسی و انتخابات بود؟/ تمرین بازپسگیری فاو در عربستان اجرا شد|گفتگو با یدالله ایزدیآیا ایران از سقوط «فاو» در فروردین 67 غافلگیر شد؟/ "میتوانستیم فاو را نگه داریم اما نیرو کم داشتیم"|گفتگو با سردار فتحالله جعفری
همچنین حدود 16-15 فرمانده در عملیات مرصاد حضور جدی داشتند. همه اینها را دعوت کردیم و آمدند روایتهای میدانی خودشان را بیان کردند. اعضای شورا تحقیق و تدقیق کردند. نویسنده و محقق نیز در جلسه حضور داشت. اسناد نیز به کمک آمد. راوی آن عملیات هم در جلسه بود. راوی در ابتدای جلسه، روایت خودش را براساس اسناد، دستنوشتهها، دفاتر راوی، صوت جلسات بیان کرد. بنابراین روایت دقیق و مستندی شکل میگیرد.
گنجینهای که در اختیار مرکز است برای تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، منحصر به فرد است. در هیچ جنگی چنین تجربهای وجود ندارد. در تاریخ جنگهای ایران نیز چنین تجربهای وجود ندارد. ما خبرنگار جنگی داریم؛ در عملیات طوفان صحرا به رهبری آمریکا در جریان جنگ اول خلیج فارس و پس از اشغال کویت توسط صدام، آنجا سیانان خبرنگار جنگی داشت.
** از گروه چهل شاهد تا راویان جنگ
تسنیم: امری که در تمامی جنگها و برای تمامی رسانهها متداول است.
نائینی: بله. اما این خبرنگار حوادث جنگ را روایت میکند و خبرنگاری میکند. فعالیتش بخشی از تبلیغات جنگ است. جنس کارش با عمل راویان در جنگ کاملاً تفاوت دارد. راوی در جنگ نگاهی به تاریخنگاری و جلوگیری از تحریف جنگ دارد.
تسنیم: در واقع راوی، اسناد و واقعیتها را ثبت کرده است.
نائینی: بله. خبرنگاران عمدتاً براساس دستورالعملهایی که به آنها داده میشود و آنجا هم پنتاگون اینها را کنترل میکرد، روایتسازی میکنند. اما در جنگ ما روایت دقیق و مستدل را راویان تولید کردند.
تسنیم: خبرنگاران حتی اگر روایتسازی هم نکنند، برمبنای شرایط و نیازهای آن زمان حوادث را روایت میکنند.
نائینی: من خبرنگارهای پنتاگون را میگویم که در آن جنگ رویکردشان کانالیزه بود. جنس آن کار با کاری که روایان انجام دادند، کاملاً متفاوت است. گروهی به نام «چهل شاهد» در دفاع مقدس وجود داشت که کارشان مستندسازی بود. یک کاری نیز برای ثبت خاطرات جنگ انجام دادیم. من آن زمان مسئول تبلیغات جنگ بودم. ما در آن دوره دفتری به نام دفتر خاطرات جنگ تهیه کردیم و به همه رزمندگان دادیم. به هر نفر دو سه دفتر هم دادیم که یکی دو تای آن برگردد. رزمنده تعلق خاطری داشت و آن دفترچه برایش هویتی بود.
دفترچه خاطرات که از سوی ستاد تبلیغات جنگ به رزمندگان داده میشد
تسنیم: بعدها از درون آن دفترچهها کتابهای بسیاری منتشر شد.
نائینی: این اقدام یک کار خلاقانه در جبههها بود که بچههای تبلیغات جبهه و جنگ انجام دادند. ثبت خاطرات جنگ و مستندسازی گروه چهل شاهد، ثبت و ضبط متن جنگ بود، اما کار روایان مربوط به هدایت فرماندهی و طرحریزی جنگ بود.
تسنیم: آنها با بدنه جنگ در تماس بودند و شما با مرکز و راس جنگ ارتباط داشتید.
نائینی: بله.
اتاق فرماندهی عملیات قرارگاه قدس در عملیات بیتالمقدس ــ سردار غلامعلی رشید فرمانده قرارگاه کنار محسن رخصتطلب راوی دفتر سیاسی سپاه
تسنیم: همچنین تفاوتی که بین عمل راویان و کاری که گروههای دیگر انجام میدادند، این بود که روایت شما یک روایت سیاسی – نظامی بود و روایت آنها بخشی از روایت مردمی جنگ است.
نائینی: رویکردها نسبت به روایتگری در جنگ متفاوت است. روایتی که در حوزه تبلیغات جنگ است و روایتی که در حوزه ادبیات جنگ در قالب داستان، زندگینامه، خاطره و... صورت میگیرد، بسیار خواندنی است و در نوبتهای متعدد چاپ میشود. آن کتابها نسبت به آثار پژوهشی ما بیشتر به جنبههای حماسی و عاطفی و جلوههای اجتماعی و معنوی جنگ میپردازند.
اما کاری که در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس صورت میگیرد، توصیف تاریخی جنگ است؛ یعنی بیشتر روایت حادثه است تا روایت متن جنگ. جنگ از خط مقدم شروع میشد و تا عمق روستا و جامعه امتداد مییافت. به تعداد رزمندگان، خانوادههایشان و دوستانشان روایت از جنگ وجود دارد. اینها جنبههای اجتماعی جنگ هستند.
روایت ما، روایت حادثه جنگ است؛ به طور مثال والفجر هشت چگونه طرحریزی شد؟ چرا در این منطقه عمل شد؟ آثار و پیامدهایش چه بود؟ سازمان رزمش چه بود؟ در چه شرایط سیاسی و نظامی تصمیم به اجرای عملیات گرفته شد؟ پاسخ به این سوالات کار روایتگری یک رزمنده در میدان جنگ نیست. این کاری است که روایان و فرماندهان میتوانند انجام بدهند.
** 80 درصد کتابها سندی هستند
در مورد گونههای پژوهشی هم باید گفت همانطور که بخش اسناد جنگ بیبدیل و منحصر به فرد است، پژوهشهایی هم که انجام داده و آثار پژوهشی که تولید کرده است، منحصر به فرد است. شما اگر به عنوان یک پژوهشگر به آثار مرکز اسناد ورود پیدا کنید، خواهید دید که بیش از 80 درصد این آثار، انتشار اسناد مرکز است. آثار پژوهشی، انتشار اسناد است. خیلیها سوال میکنند که چرا مرکز اسنادش را منتشر نمیکند؟ من اینجا پاسخ میدهم که همه آثار پژوهشی ما، انتشار اسناد مرکز است. در کتابهای روزشمار برای هر روز بیست سی حادثه روایت شده است. در هر روایت خبر، تحلیل و نتیجهگیری ارائه شده و مبتنی بر اسناد است.
ما 12 گونه سند داریم که تمامی آنها منحصر به فرد هستند. روزشمارها، کتابهای اطلس، کتابهای کارنامه، کتابهای شناسنامه یگانها و تاریخهای شفاهی فرماندهان مبتنی بر اسناد تدوین شده است. پایه اصلی همه اینها یک نقشه جامع پژوهشی است.
تاکنون 54 جلد روزشمار دفاع مقدس منتشر شده است
تسنیم: تاکنون چند جلد از روزشمارها، اطلسها، کارنامهها، شناسنامهها و... منتشر شده است؟
نائینی: سپاه در دوران دفاع مقدس 57 یگان اعم از یگانهای رزمی، پشتیبان رزمی و خدمات رزمی داشت که شامل قرارگاهها، لشکرها، تیپهای مستقل و تیپهای تخصصی میشود. برای هر کدام از یگانها کتاب شناسنامه، کتاب کارنامه که ممکن است چند جلد باشد و کتاب اطلس منتشر خواهد شد.
به طور مثال کارنامه لشکر 27 محمد رسول الله (ص) در 10 جلد منتشر میشود. کتابهای همپای صاعقه، ضربت متقابل، شرارههای خورشید و کوهستان آتش منتشر شده است و کتاب زمینهای مسلح نیز به زودی رونمایی میشود. این کتاب به طور مشترک توسط مرکز و نشر بعثت آماده شده و درباره عملیات والفجر مقدماتی است. برای هر لشکر با توجه به نقشی که آن لشکر در دوران دفاع مقدس داشته، تعداد مجلداتش متفاوت است.
«کوهستان آتش» کتاب پنجم کارنامه لشکر 27 محمد رسول الله (ص) در دفاع مقدس است
در کتابهای شناسنامه به طور خلاصه نبردها، نقشها، مسئولیتها و ساختار سازمانی لشکرها در مقاطع مختلف بیان شده است. به طور مثال در آن کتاب آمده است که نقش لشکر 31 عاشورا در عملیات خیبر چه بوده و چه کسانی فرمانده بودند؟ این اطلاعات به صورت جزئی بیان شده و احکام مسئولیتی نیز در این کتابها آمده است. تمامی اطلاعاتی که در این کتابها آمده دقیق و مستند است و هیچ کس این منابع را در اختیار ندارد.
در کتابهای اطلس ترکیبی از نقشه، کالک و متن کوتاه وجود دارد. این کتابها چون مصور هستند، جذاب میباشند. این کتابها نیز مستند هستند. کتاب نبردهای خاص نیز داریم. هر لشکری که در دو سه عملیات نقش ویژهای داشته است، مشخص و درباره آن کتاب نوشته میشود. به طور مثال ما با حاج قاسم سلیمانی صحبت کردیم و قرار شد نقش لشکر 41 ثارالله در عملیاتهای والفجر 8 و کربلای 5 بررسی شود. عنوان این کتابها نیز این است: «لشکر 41 ثارالله در والفجر هشت» و «لشکر 41 ثارالله در کربلای پنج».
در تدوین این کتابها از یگانها و مراکز حفظ آثار دفاع مقدس استانها کمک گرفته میشود، اما کارشناسان مرکز به لحاظ محتوای اسنادی کنترل میکنند. علاوه بر این گونههای پژوهشی، کتابهای تاریخ شفاهی فرماندهان نیز منتشر میشود.
** تاریخ شفاهی 400 فرمانده شاخص منتشر میشود
تسنیم: چند فرمانده شاخص شناسایی کردید که قرار است با آنها گفتگو بگیرید و کتابشان را منتشر کنید؟
نائینی: 400 فرمانده قرارگاه، لشکر، تیپ مستقل و واحدهای تخصصی در جنگ داریم که در قید حیات هستند. حدود 200 فرمانده نیز داریم که به شهادت رسیدند.
تسنیم: برای شهدای فرمانده چه برنامهای دارید؟
نائینی: هر ساله در هفته دفاع مقدس، برنامهای با عنوان «یادها و نامها» باحضور فرمانده کل سپاه برگزار میشود. امسال نیز این برنامه در روز دهم مهر ماه در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار خواهد شد. هر سال از شصت هفتاد نفر از فرماندهان که تاریخ شفاهیشان به پایان رسیده باشد، تجلیل خواهد شد. تاکنون جلسات تاریخ شفاهی 200 نفر از فرماندهان به اتمام رسیده یا در حال اجراست.
سومین همایش «یادها و نامها» شهریور سال گذشته در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد
مصاحبههای تاریخ شفاهی آقای محسن رضایی در بیش از 160 جلسه برگزار شده است. جلسات تاریخ شفاهی آقای رحیم صفوی تاکنون به 80 جلسه رسیده است. حداقل تعداد جلسات گفتگو، 20 جلسه است. آن فرماندهانی که تعداد جلسات مصاحبههایشان زیاد باشد، کتابشان در چند جلد منتشر میشود. اکنون ثبت و ضبط تاریخ شفاهی فرماندهان برای ما اولویت دارد؛ چرا که هرچه از دفاع مقدس فاصله بگیریم بیشتر دچار آفت فراموشی خواهیم شد.
تاریخ شفاهی فرماندهان یک کار کاملاً علمی، پژوهشی و نوآورانه است. تاریخ شفاهی فرماندهان فقط ثبت خاطرات نیست. اسناد مربوط به نقش هر یک از فرماندهان را از گنجینهمان استخراج میکنیم. یک انسان متبحر و محقق را هم مسئول قرار میدهیم تا اسناد را بررسی، طراحی سوال کند و گفتگوها را انجام دهد. آن اسناد در اختیار مصاحبهشونده (فرمانده) نیز قرار میگیرد تا مصاحبه تخصصی صورت بگیرد. بنابراین منبع اصلی روایتگری در تاریخ شفاهی، اسناد است. این گفتگوها پیاده و آماده میشود و در قالب کتاب تاریخ شفاهی منتشر میگردد.
خاطرات سرلشکر صفوی قرار است در سه جلد منتشر شود که تاکنون 2 جلد آن منتشر شده است
تسنیم: یکی از کارهای خوبی که در انجام گفتگوهای تاریخ شفاهی صورت میگیرد، این است آن کسانی که در مقطع تاریخی مورد بررسی با آن فرمانده همراه بوده در جلسه حضور دارند و به فرمانده در بیان حوادث و اتفاقات کمک میکنند. این کار در کمتر جایی انجام شده است.
نائینی: برای تدقیق روایتها چند کار انجام دادهایم. نخست اینکه قبل از گفتگو، تحقیق و پژوهش صورت میگیرد. این کار توسط راوی یا محقق انجام میشود. (اکنون حدود 200 نفر محقق و پژوهشگر فعال در مرکز داریم) دوم اینکه راوی فرمانده عمدتاً در جلسات تاریخ شفاهی حضور پیدا میکند.
تسنیم: آن راوی که در زمان جنگ در کنار فرمانده بوده، در جلسات تاریخ شفاهی حضور پیدا میکند؟
نائینی: بله. البته برخی از راویها به شهادت رسیدند، فوت کردند و یا به دلایلی از مرکز جدا شدند. اما تلاش میشود، اگر راوی وجود دارد، در جلسات حضور داشته باشد.
سوم اینکه مسئولان همکار و همرزم آن فرمانده نیز به تناسب موضوع در جلسات حضور دارند. به طور مثال وقتی آقای محسن رضایی در رابطه با نقش توپخانه در عملیات والفجر هشت سخن میگوید، آقای یعقوب زهدی نیز در جلسه حضور دارد. یا اینکه وقتی در مورد نقش حفاظت صحبت میکند، آقای نجات نیز در جلسه است. یا اینکه وقتی در مورد تشکیل یگان دریایی در جنگ سخن میگوید، آقای حسین علایی یا رسول یاحی نیز حضور دارد.
اثر پس از تدوین توسط مجری در اختیار کارشناسان مرکز قرار میگیرد. کارشناسان روایتهای فرمانده را با روایتهای سایر فرماندهان و اسناد تطبیق میدهند. این کارشناسان تسلط بسیاری به مسائل جنگ دارند و تسلطشان از فرماندهان نیز به مراتب بیشتر است.
** تدوین روزشمارهای پس از جنگ
تسنیم: اگر در جایی فرمانده روایت خود را که در تناقض با روایتهای دیگران و اسناد است را ارجح بداند، چه میکنید؟
نائینی: فرماندهان معمولاً روایتهای معتبر و مستند مرکز را میپذیرند. مرکز خوشنام و در بین راویان و فرماندهان بسیار معتبر است. اگر هم موردی پیش بیاید، خودم جلسه برگزار میکنم. تا آنجایی که ممکن است روایت را اصلاح و مستند میکنیم. نهایتاً در جایی که به روایت کلی جنگ خدشه وارد نشود، عبور میکنیم، اما در ابتدای هر کتاب در مقدمه ذکر کردهایم که این روایتها با اسناد تطبیق داده شده است، اما بدانید برخی جاها روایت فرمانده است که اجتنابناپذیر هم است.
تسنیم: مرکز تولیدات خوبی دارد و تولیدات نیز شامل گونههای مختلف است. اما کتابهای مرکز به خوبی دیده نمیشوند. در کتابفروشیها کمتر دیده میشود و به نظر میرسد که کمتر به دست مخاطب میرسد. البته برخی از کتابها مخاطبان خاص دارند، اما کتابهای عمومی نیز کمتر دیده میشوند.
نائینی: قبل از پاسخ به این سوال، اجازه بدهید پاسخ به سوال قبلی را تکمیل کنم. مرکز علاوه بر گونههایی که ذکر کردم، کتابهای روزشمار نیز دارد. 8 مجلد روزشمار برای قبل از آغاز جنگ تحمیلی است. 67 مجلد برای دوران دفاع مقدس پیشبینی شده که اکنون 54 مجلد آن منتشر شده است. در 5 سال اخیر تعداد کتابهای روزشمارِ منتشرشده، دو برابر شده است.
ایده خلاقانه تاریخنگاری روزشمار به بعد از جنگ تعمیم داده شد. برای یک سوم سی سال بعد از جنگ، روزشمارهایش پروژه دارد. ما برای هر فصل از سال، یک مجلد روزشمار خواهیم داشت. اکنون چهار جلدیهای سالهای 68، 78 و 88 در حال آمادهسازی است.
مرکز اسناد سپاه علاوه بر روزشمارهای جنگ، روزشمارهای سالها و مقاطع مختلف پس از جنگ را هم منتشر خواهد کرد. کتاب «انتخابات 88» به تازگی منتشر شده است.
** آغاز تاریخ شفاهی فرماندهان جبهه مقاومت
تسنیم: این روزشمارها مبتنی بر چه اسنادی تدوین خواهند شد؟
نائینی: روزشمارهای بعد از جنگ، تحت عنوان روزشمارهای «تحولات انقلاب اسلامی» منتشر خواهند شد. سبک و متدولوژی همان سبکی است که در تدوین روزشمارهای جنگ به کار بردیم. بخش قابل توجهی از روزشمارها مبتنی بر اسناد آشکار و بولتنهای ویژه است. بخش دیگر مبتنی بر اسناد مختلفی است که در سازمانهای مختلف سپاه وجود دارد. با تدبیر فرمانده کل سپاه اسناد امنیت در نیروی زمینی سپاه، اسناد جبهه مقاومت در نیروی قدس سپاه، اسناد تحولات سیاسی در سازمان اطلاعات سپاه و اسناد سازندگی و محرومیتزدایی که قابل انتشار هستند در اختیار مرکز اسناد قرار گرفته است.
ما در ادامه در چارچوب جدید سازمان اسناد و تحقیقات انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، جبهه مقاومت و مجموعه میدانهای مجاهدتهای سپاه فعالیت خواهیم کرد. تجربه تاریخنگاری به میدانهای جدید مجاهدت تعمیم پیدا کرده است. اکنون در حال کار کردن بر روی نظام جامع موضوعات هستیم. پژوهشهایی که باید در قالب گونههای مختلف انجام بگیرد، در حال بررسی است. کاری که ما شروع کردیم در دو حوزه است؛ برخی از آنها اکنون قابل انتشار هستند و برخی در آینده منتشر میشود.
تسنیم: پس باید منتظر باشیم که در آینده اسناد جدیدی از سوی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه منتشر شود.
نائینی: این اهتمام در نیروها وجود دارد که مرکز در نیروها نیز رده داشته باشد و در آینده این اتفاق خواهد افتاد. در استانها نیز ردههای متناظر خواهیم داشت که کار ضبط و ثبت تاریخ و پژوهش را انجام خواهند داد. تاریخ شفاهی فرماندهان جبهه مقاومت و حوزه سازندگی و محرومیتزدایی در مرکز شروع شده است.
تسنیم: یعنی اکنون شما در حال گفتگو با فرماندهان جنگ سوریه و ضبط خاطرات آنها هستید؟
نائینی: بله. البته تعدادی از گفتگوها در نیروی قدس انجام شده است. بخش قابل توجهی از فرماندهان نیروی زمینی سپاه که در جبهه مقاومت نقشآفرین بودند، تاریخ شفاهی آنها در مرکز اسناد گرفته شده است.
** اسناد بینظیری از سردار سلیمانی وجود دارد
تسنیم: جلسات تاریخ شفاهی سردار سلیمانی نیز برگزار شده است؟
نائینی: نه متاسفانه. اما اسناد بینظیر و منحصر به فردی در این زمینه است. یادداشتهای سردار سلیمانی وجود دارد و در زمانی که لازم باشد با تمهیدات فرمانده کل سپاه و فرمانده نیروی قدس سپاه منتشر خواهد شد.
علاوه بر روزشمارها، کارنامهها، اطلسها و شناسنامهها، کتاب تجزیه و تحلیل جنگ نیز بر اساس نظام موضوعات داریم. ما موضوعات و مقاطع مختلف جنگ را احصا کردهایم. دفاع مقدس 5 مقطع دارد. برای هر مقطع سوالات و شبهات را استخراج کردهایم که در مجموع حدود 250 سوال محوری و شبهه میشود.
در نظام موضوعات نیز بیش از یک هزار موضوع پژوهشی احصا شده است. 2500 عنوان کار پژوهشی و تحقیقاتی تعریف شده است. اکنون در مرکز 850 پروژه فعال در مرکز داریم. مرکز قبل از شروع به کار من، 47 پروژه فعال داشت، اما اکنون به این رقم رسیده است. اکنون با حدود 300 – 400 نفر پژوهشگر قرارداد داریم. برخی از محققین و پژوهشگران سه چهار پروژه در مرکز دارند.
در حوزه تاریخ شفاهی نیز باید بگویم که علاوه بر آن 400 فرمانده، 2 هزار فرمانده گردان هم تحت عنوان قهرمانان خطشکن شناسایی شده است.
نائینی میگوید: اسناد بینظیری از سردار سلیمانی و جبهه مقاومت به جا مانده است که در آینده منتشر خواهد شد
** تاریخ شفاهی 2 هزار فرمانده گردان انجام میشود
تسنیم: گفتگو با این فرماندهان را هم در مرکز انجام میدهید؟
نائینی: ما در دوران دفاع مقدس در سپاه حدود 3 هزار فرمانده گردان داشتیم که در بیش از 3 عملیات بزرگ، گردان را فرماندهی کردند. متن جنگ با فرماندهان گردانهاست. حماسهها، رشادتها، پیروزیها و تلخیها در گردانها رقم میخورد. 960 فرمانده گردان شهید داریم. فرماندهان گردانی که شناسایی شدهاند، براساس اسناد هستند.
با کمک سپاههای استانی، سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس سپاه و بسیج و مراکز حفظ آثار استانی در تمامی استانها تیمهای تحقیق و پژوهش حضور مییابند و کلیت کار را مدیریت میکنند و خودشان گفتگوها را انجام میدهند. در هر استان استودیویی آماده میشود. فرمانده هم حضور دارد و فرماندهان گردانها به اعتبار آن فرمانده حضور پیدا میکنند. در هر استان دو سه ماه طول میکشد و تاکنون کار را در هشت استان به اتمام رساندهایم.
تصمیم داریم در سوم خرداد ماه سال آینده، خاطرات تاریخ شفاهی فرماندهان گردانها را به اتمام برسانیم و اجتماع گستردهای باحضور این فرماندهان، حدود خانوادههای یک هزار شهید و مقامات ارشد کشورمان برگزار کنیم.
** هر هفته یک اثر رونمایی میشود
تسنیم: چه برنامهای دارید تا این آثار دیده شوند و به دست مردم و مخاطبان برسند.
نائینی: تاریخ شفاهی، آثار پژوهشی و تمام این چیزهایی که گفتم، زمان میبرد تا به خروجی برسد. البته خروجیهای مرکز اکنون قابل توجه است. تا پنج شش سال قبل، هر سال هفت هشت اثر از سوی مرکز تولید میشد، اما اکنون هر هفته یک اثر رونمایی میشود.
در سالهای گذشته در مراسم یادها و نامها، هر سال 50 اثر پژوهشی رونمایی میشد، اما امسال 200 اثر پژوهشی و اسنادی رونمایی خواهیم کرد. حجم آثار و تعداد پروژهها افزایش پیدا کرده است. مرکز در گذشته روابط عمومی نداشت. برای آن روابط ایجاد کردیم. در سامانههای مختلف برای معرفی آثار مرکز کار شده است. در چند سال اخیر تلاش کردیم، هر اثری که چاپ میشود، همزمان نسخه الکترونیکی و گویای آن را هم منتشر کنیم. در یک سال اخیر حدود 60 اثر مرکز (کتاب گویا) در «ایران صدا» بارگذاری شده است.
آثار مرکز پایهای و پژوهشی است و این آثار برای محقق، فرمانده، راوی، مستندساز و دانشجویی که میخواهد در مقطع تحصیلات تکمیلی در حوزه دفاع مقدس کار کند، مفید است. از این آثار میتوان دهها اثر هنری و ادبی بیرون آورد. البته این کار کسانی است که در حوزه ترویج مسئولیت دارند. ما یک مرکز تحقیقاتی هستیم. فلسفه وجودی ما تولید روایت معتبر و مستند از دفاع مقدس است.
فروشگاه مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در تهران که واقع در خیابان فخر رازی است
تسنیم: نگاه بازرگانی به تولیداتتان ندارید؟
نائینی: مطلقاً نداریم.
تسنیم: اما باید نگاهی مبتنی بر بازاریابی داشته باشید تا آثارتان را به دست مخاطبان برسانید.
نائینی: در چند سال گذشته تلاش کردیم تا آثار مرکز را معرفی کنیم. برخی از آثار در چند نوبت چاپ شده است.
تسنیم: آثار پرفروش هم داشتید؟
نائینی: قطعاً. در دو سال اخیر، فروش ما سه برابر شده است.
** کتابهای پژوهشی مخاطبان خاص دارند
تسنیم: کتاب پرفروش داشتید که نام هم ببرید؟
نائینی: در حوزه اجتماعی که آثار داستانی و خاطرهای هستند، فروش خوبی داریم. ما در مرکز چهار پنج مرکز تحقیقاتی داریم. روزشمارها یک گروه تحقیقاتی است. مطالعات نظامی نیز یک گروه تحقیقاتی است. یک گروه تحقیقاتی به نام مطالعات اجتماعی نیز داریم. این گروه حدود 200 پروژه فعال دارد.
پروژههایی که در حوزههای شهدا، نقش استان و شهرستان در جنگ، نقش اقشار در جنگ و سوژههای خاص دفاع مقدس است، کتابهایش نوبتهای چاپ متعدد داشته است. برخی از اینها به نوبت چاپ هفتم و هشتم نیز رسیده است. این کتابها بیشتر دیده میشوند چون مخاطب عمومی دارد. کتابهای پژوهشی مخاطبان خاصی دارند. آن کتابها مبنایی هستند و باید نگاه محققانه نسبت به آنها داشت.
کتاب شماره پنج که خاطرات خانم فاطمه جوشی از نقش مقاومت زنان در آبادان میباشد یکی از کتابهای پرفروش مرکز اسناد جنگ است
تسنیم: گروه مطالعات اجتماعی در دوره مدیریت شما پایهگذاری شد و به وجود آمد. من با آقای مرتضی قاضی مدیر این گروه که صحبت میکردم، میگفت پس از فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر افزایش چند برابری کتابهای خاطرات دفاع مقدس، تصمیم به ایجاد این گروه گرفته شد. کاری که این گروه در مرکز انجام میدهد، موازی کاری با انتشاراتیهایی که در این حوزه فعالیت دارند، نیست؟
نائینی: اگر در مورد یک شهید، پنج شش اثر تولید شود، عیبی ندارد و ارزشمند است. به قدری سوژه و مطلب وجود دارد که موازیکاری صورت نمیگیرد. قطعاً کاری که انجام شده است را تکرار نمیکنیم. آقای قاضی نیز نویسنده مجربی است که اشراف دارد و مراقبت خواهند کرد تا موازیکاری صورت نگیرد.
تمامی مراکز انتشاراتی با مرکز ارتباط دارند. ما در مرکز بخشی به نام پشتیبانی اسنادی داریم. مراکز، نویسندگان، مستندسازها و کارگردانان از سوی این بخش پشتیبانی اسنادی میشوند.