باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا در سالهای اخیر چندین بار علاقه خود را به خرید گرینلند، سرزمین خودمختار تحت حاکمیت دانمارک، ابراز کرده است. او گرینلند را به دلیل موقعیت استراتژیک، نزدیکی به قطب و منابع طبیعی آن مورد توجه قرار داده است. او حتی اریک، پسر خود را به بهانه بازدید از مراکز فرهنگی به گرینلند فرستاده است. با این حال، پیشنهاد ترامپ با مخالفت شدید دانمارک مواجه شد و حتی باعث تنش در روابط بین دو کشور گردیده است.
تکرار اظهارات ترامپ درباره گرینلند این مفهوم را تلقی میکند که رئیس جمهور منتخب آمریکا درباره موضع خود جدی است و دانمارک به عنوان یک متحد نزدیک ایالات متحده، ممکن است تلاش کند تا این موضوع را به گونهای مدیریت کند که به روابط دوجانبه آسیب نزند، اما در عین حال موضع خود را در مورد حاکمیت گرینلند به وضوح بیان کند.
موضع دانمارک برای افزایش حضور نظامی آمریکا در گرینلنددر همین راستا دولت دانمارک با ارسال پیامهای خصوصی برای تیم رئیسجمهور منتخب آمریکا برای گفتوگو در این زمینه اظهار آمادگی کرده است. وبسایت اکسیوس گزارش داد دولت دانمارک در این پیامها ابراز تمایل کرده در مورد تقویت امنیت در گرینلند ضمن افزایش حضور نظامی آمریکا در این جزیره با دولت آقای ترامپ گفتوگو کند.
بر اساس این گزارش، دولت دانمارک قصد دارد با توجه به نگرانیهای امنیتی ترامپ، او را از تلاش برای تصاحب گرینلند منصرف کند. این کشور شمال اروپا که هم در ناتو و هم در اتحادیه اروپا متحد واشنگتن است، میخواهد از بروز یک درگیری سیاسی با ایالات متحده جلوگیری کند.
مت فردریکسن، نخستوزیر دانمارک، روز جمعه اعلام کرد که در حال تلاش برای گفتوگو با ترامپ در مورد اظهاراتش درباره گرینلند است. او افزود که معتقد نیست رئیسجمهور منتخب آمریکا قصد داشته باشد این جزیره را با زور تصاحب کند.
موضع گرینلند دربرابر اظهارات ترامپدر همین حال، موته اگیده، نخستوزیر گرینلند، در یک کنفرانس خبری در کپنهاگ اعلام کرد که ساکنان این جزیره نمیخواهند آمریکایی باشند.
او گفت: «گرینلند متعلق به گرینلندیهاست. ما نمیخواهیم دانمارکی باشیم، نمیخواهیم آمریکایی باشیم. ما میخواهیم گرینلندی باشیم.»
اگیده با تأکید بر هویت و استقلال گرینلند، خواستار احترام به حقوق و آرزوی مردم این جزیره برای تعیین سرنوشت خود شد.
والاستریت جورنال دیروز شنبه گزارش پایگاه خبری افشاگری به نقل از داد که تلاش ترامپ برای خرید گرینلند به جنبش استقلالطلب در این جزیره «انرژی بخشیده است» و طبق نظر سنجیها بسیاری از مردم جزیره پذیرای اندیشه روابط نزدیکتر با آمریکا هستند. این اندیشه به معنای قطع کمک ۶۰۰ میلیون دلاری دانمارک به گرینلند است. هرچند ترامپ بارها تاکید کرده است که در صورتی که گرینلند بخشی از خاک آمریکا شود از حمایتهای اقتصادی، نظامی، ژئوپلیتکی و سیاسی واشنگتن برخوردار خواهد شد.
با این حال بسیاری از کارشناسان بر این باورند که خرید فرضی گرینلند، که غنی از منابع معدنی است، برای دونالد ترامپ معاملهای بد خواهد بود، زیرا ایالات متحده در حال حاضر همه چیز را که از این جزیره استراتژیک میخواهد، به دست آورده است.
تصرف گرینلند - چه از طریق خرید یا زور - واقعاً چشماندازهای واشنگتن را بهبود نخواهد بخشید. ایالات متحده قبلاً به اهداف خود در آنجا دست یافته است. پایگاه فضایی آنها در جزیره «پیتوفیک» (پایگاه هوایی توله) یک تأسیسات نظامی مهم برای سیستمهای هشدار اولیه و تقویت قدرت هوایی بر فراز منطقه قطب شمال است.» بنابراین، خرید گرینلند ممکن است مزیت استراتژیک چندانی به همراه نداشته باشد.
کاخ سفید همچنین از فروش یک معدن بزرگ فلزات کمیاب در گرینلند به چین جلوگیری کرده است که این حاکی از نفوذ واشنگتن در منابع طبیعی این جزیره است.
استقرار اف-۳۵ در گرینلند برای ارتقای قدرت غرب در برابر روسیهموقعیت استراتژیک این جزیره در نزدیکی قطب شمال نیز مزایای متعددی در یک درگیری احتمالی بین بلوک غرب و روسیه فراهم میکند.
ولادیمیر باربین، سفیر روسیه در دانمارک، با اشاره به نگرانیهای موجود روسیه درباره گسترش مستمر نیروهای آمریکایی در گرینلند، اظهار داشت: پایگاه توله ایالات متحده امروز بخشی از سیستم هشداردهنده آمریکا درباره حمله هستهای از جهت قطب شمال است. این پایگاه در حال نوسازی است، از جمله نصب سیستمهای راداری به ارزش میلیاردها دلار. همچنین زیرساختهای فرودگاهی برای جنگندههای اف-۳۵ که قادر به حمل سلاحهای هستهای هستند، در حال ساخت است.
با وجودی که در گذشته نیز جنگندههای اف-۳۵ به گرینلند اعزام شدهاند و انتظار میرود این حضور به یک حضور دائمی تبدیل شود، خطرات ناشی از قابلیتهای حمله هستهای این جنگندهها برای امنیت روسیه محدود است. گرینلند تقریباً ۳۸۰۰ کیلومتر از مرز روسیه فاصله دارد، در حالی که شعاع عملیاتی جنگندههای اف-۳۵ تنها حدود ۱۰۰۰ کیلومتر است. حتی جنگندههای با برد بلند جهان مانند سوخو-۳۴ روسیه و J-۲۰ چین نیز شعاع عملیاتیشان با سوخت داخلی تنها حدود ۲۰۰۰ کیلومتر تخمین زده میشود و هیچ جنگندهای در جهان غرب قادر به پوشش چنین مسافتی نیست.
اگرچه استقرار جنگندههای اف-۳۵ معمولاً توسط هواپیماهای سوخترسان مانند KC-۱۳۵ پشتیبانی میشود، اما حتی با این پشتیبانی نیز افزایش چهار برابری برد این جنگندهها دور از دسترس است. بنابراین، تهدید حمله هستهای اف-۳۵ها به قلمرو روسیه محدود به نظر میرسد. با این حال، این جنگندهها میتوانند تهدیدی برای کشتیهای روسیه و دیگر دشمنان غربی در قطب شمال باشند.
در کل، اگرچه اف-۳۵ها به تنهایی قادر به انجام حملات هستهای گسترده علیه قلمرو روسیه نیستند، اما حضور آنها در گرینلند میتواند به عنوان بخشی از استراتژی گستردهتر غرب برای افزایش فشار بر روسیه در منطقه قطب شمال تلقی شود. این موضوع نشاندهنده رقابت فزاینده بین قدرتهای جهانی بر سر کنترل منابع و مسیرهای استراتژیک در این منطقه است.
اینها نشاندهنده تنشهای فزاینده بین قدرتهای جهانی بر سر کنترل منابع و مسیرهای استراتژیک در منطقه قطب شمال است. گرینلند به دلیل موقعیت جغرافیایی و منابع طبیعی خود، به یکی از کانونهای توجه در رقابتهای ژئوپلیتیکی تبدیل شده و ترامپ نیز در صدد بازتعریف مرزها و نقشههای ژئوپلیتیکی است.