تکاپوی بیهوده سعودی‌ها برای انکار شکست در یمن با قتل عام غیرنظامیان

درحالی که همه شاخص‌ها حاکی از شکست عربستان در جنگ یمن و فروپاشی ائتلاف ریاض با متحدان اصلی آن است، سعودی‌ها در تلاش برای جبران بخشی از شکست خود از طریق قتل عام غیرنظامیان یمن هستند.

 به گزارش پایگاه خبری افشاگری، بعد از گذشت نزدیک به 7 سال از جنگ ویرانگری که عربستان در یمن به راه انداخت اکنون سعودیها  در حال تجربه بحرانی هستند که ناشی از سیاستهای غلط و ناتوانی آنها در یافتن راه حلی اساسی جهت تغییر مسیر  و پایان دادن به تجاوزگری ریاض در یمن است.

بیش از 6 سال است که عربستان در باتلاق یمن دست و پا میزند و در حالی که نتوانسته بر خلاف تصوراتش این جنگ را با گزینه نظامی به نفع خود به پایان برساند و به اهداف علنی و پنهانش  در این جنگ برسد، همچنان به سیاستهای اشتباه خود ادامه داده و برای جبران شکستهای نظامی در برابر نیروهای مردمی یمن ،در تلاش برای تشدید قتل عام غیر نظامیان این کشور است.

مدتهاست که ارتش و کمیته‌های مردمی یمن درباره آزادسازی منطقه استراتژیک «مأرب» صحبت می‌کنند  و هر روز به دستاوردهای جدیدی در این منطقه می رسند که فتح آن را از هر زمانی نزدیکتر کرده است.  همه این تحولات در حالی است که عربستان سعودی و متحدانش هیچ اقدام موثری برای جلوگیری از این پیشروی‌های انصارالله انجام نداده و البته توان آن را ندارند.  طبق آخرین آمار نیروهای صنعا موفق شدند 12 منطقه از 14 منطقه اصلی در این استان را آزاد کنند و از اوایل نوامبر جاری در 3 محور به سمت شهر پیشروی کردند و در آستانه سیطره بر چاههای نفت آن قرار دارند.

پیشرفت استراتژیک نیروهای صنعا، در مناطق راهبردی مأرب مشخص شد که مهمترین آنها منطقه جبل مراد والجوبة است. تسلط بر این مناطق به نیروهای انصارالله اجازه می‌دهد تا راه ارتباطی خود با سران قبایل در استان مأرب و شخصیت‌ها و فرماندهان نظامی آن را حفظ کنند و حمایت مردمی این منطقه را جهت آزادسازی کامل آن به دست بیاورند.

 نیروهای یمنی همچنین توانستند بر خط مواصلاتی میان مأرب و حضرموت که تنها راه امدادرسانی به  مردم این شهر است  مسلط شوند.

همزمان با آن روزانه خبر عملیاتها و پیروزیهای نیروهای مسلح یمن در حمله به عمق عربستان سعودی شنیده می شود که آخرین مورد آن عملیات «موازنه بازدارندگی هشتم» بود که علاوه بر هدف قرار دادن چندین پایگاه و فرودگاه سعودی تاسیسات آرامکو در شهر جده را نیز هدف گرفت.

سردرگمی و عدم هماهنگی عربستان و متحدانش در جنگ یمن

با وجود تحرکات ایالات متحده برای تحت فشار قرار دادن عربستان جهت توقف جنگ یمن و همچنین خروج امارات از اتحاد با عربستان در این جنگ بیهوده، سعودی‌ها هم چنان که آخرین نفسهای خود را در شهر استراتژیک مأرب می‌کشند به دنبال راهی جهت جلوگیری از سقوط کامل این شهر هستند؛ چرا که می‌دانند آزادسازی کامل مأرب به دست انصارالله یعنی پایان کار عربستان در یمن.

علاوه بر این، عقب‌نشینی ناگهانی نیروهای تحت حمایت امارات از «الحدیده» نیز  شوک دیگری به ائتلاف متجاوز سعودی بود.  به دنبال این عقب‌نشینی ناگهانی اختلافات شدید و پنهانی میان گروه‌های تحت حمایت امارات در ساحل غربی یمن شکل گرفت.  این موضع امارات در عقب نشینی از الحدیده همچنین به مذاق عربستان و مزدوران آن نیز خوش نیامد. اختلافات میان ریاض و ابوظبی در جنگ یمن از زمانی آغاز شد که امارات متوجه غرق شدن عربستان در باتلاق یمن شده و در جولای سال 2019 رسماً عقب‌نشینی خود را از این جنگ اعلام کرد و مدعی شد که  این یک تصمیم استراتژیک و تاکتیکی است.

بسیاری از ناظران معتقدند جنگ یمن نه تنها دستاوردی برای عربستان نداشت بلکه موجب فروپاشی اتحاد قدیمی آن با امارات نیز شد و نتیجه آن شد که ریاض اکنون هیچ کنترلی بر متحدانش ندارد،  به ویژه اینکه شاخصها نشان می‌دهد امارات بدون هماهنگی با عربستان در جنگ یمن عمل می‌کند.  بنابراین سعودی‌ها در مدیریت جنگ یمن شکست خورده‌اند  و پیامدهای آن روز به روز بیشتر می شود.

هزینه نظامی هنگفت عربستان در جنگ یمن

عربستان سعودی بعد از اینکه متوجه شد تصوراتش در خصوص اشغال یمن در مدت تنها چند هفته کاملا اشتباه بوده است برای جبران ناکامی‌های خود  به انعقاد قراردادهای تسلیحاتی سنگین روی آورد. طبق آخرین گزارش یک موسسه تحقیقاتی آمریکایی  طی سال‌های جنگ 74 درصد از هزینه‌های تسلیحاتی عربستان سعودی مربوط به خرید سلاح از آمریکا ،  12 درصد از انگلیس و 4 درصد از فرانسه است.

جزئیات این قراردادهای تسلیحاتی و ارزش آنها رقم بسیار بالایی را نشان می‌دهد؛ به ویژه معاملاتی که با آمریکا منعقد شده است. آمار  نشان می‌دهد که هزینه قراردادهای تسلیحاتی عربستان با آمریکا از سال 2015 به 28.4 میلیارد دلار می رسد.  همچنین با وجود  ادعای دولت «جو بایدن» رئیس جمهور جدید آمریکا مبنی بر توقف فروش سلاح به عربستان،  در سال جاری میلادی ریاض با واشنگتن قراردادهایی به ارزش 1.2 میلیارد دلار  امضا کرده است. 

عربستان در همان مقطع زمانی  حدود 34 میلیارد دلار را نیز برای خرید اسلحه از دیگر طرف‌ها هزینه کرد و بر این اساس خریدهای نظامی عربستان از منابع آمریکایی از ابتدای حمله‌اش به یمن تا امروز حدود 63 میلیارد دلار برآورد می‌شود.

وابستگی عربستان به تسلیحات آمریکایی صرفا نتیجه جنگ یمن نیست و  قراردادهای سنگین تسلیحاتی ریاض با واشنگتن ریشه در خاندان آل سعود دارد؛ اما پولی که عربستان از زمان آغاز تجاوز به یمن صرف خرید سلاح از آمریکا کرده بسیار قابل توجه بوده و به طور پیوسته افزایش یافته است. موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم در آخرین گزارش خود عربستان را به عنوان یکی از 3 کشوری که بیشترین هزینه را برای تسلیحات در جهان صرف می‌کنند قرار داد.

«الیاس فرحات» افسر بازنشسته ارتش لبنان و کارشناس نظامی امور منطقه در این زمینه در گفتگو با المیادین اظهار داشت، تسلیحاتی که عربستان برای استفاده در جنگ یمن خریداری کرده هرچند بسیار گران هستند اما به دلیل عدم برنامه ریزی مناسب جهت استفاده از آنها  -چه در نبرد زمینی و -چه هوایی  نتیجه مطلوبی را برای عربستان رقم نزدند.

وی درباره مطالبات بین المللی جهت توقف فروش سلاح به عربستان سعودی گفت، تحرکات بین المللی برای جلوگیری از فروش سلاح به عربستان چندان جدی نبود؛ بلکه صرفاً در قالب یک کمپین  رسانه‌ای و سیاسی برای مهار خشم افکار عمومی جهان است و همانطور که می‌بینیم ایالات متحده علیرغم ادعاهای خود برای توقف فروش سلاح به عربستان همچنان به قراردادهای تسلیحاتی خود با این کشور ادامه می دهد.  همچنین درخواست‌های کنگره آمریکا برای صدور قطعنامه تحریم تسلیحاتی به عربستان اجرایی نشد و همه صرفاً در حد ادعا بود.

وی درباره قراردادهای تسلیحاتی عربستان با کشورهای اتحادیه اروپا  اظهار داشت که فروش سلاح‌های فرانسه و انگلیس به عربستان همچنان ادامه دارد و اسپانیا در حالی که قرارداد فروش سلاح به عربستان را لغو کرده بود در ازای دریافت یک و نیم میلیارد یورو این تصمیم خود را پس گرفت. کانادا نیز تجهیزاتی به ارزش 10 میلیارد دلار به ریاض فروخته است.

الیاس فرحات در پایان گفت‌وگوی خود با المیادین تاکید کرد، با وجود طولانی شدن جنگ و خسارت‌های فراوانی که به ائتلاف متجاوز سعودی و در صدر آن خود عربستان تحمیل شده و همچنین ظهور جنبش انصارالله یمن به عنوان یک قدرت بزرگِ مجهز به موشک‌های بالستیک و پهپادها به نظر می‌رسد که عربستان هنوز تصمیمی برای ورود به مذاکرات جدی جهت پایان دادن به جنگ یمن نگرفته و امیدوار است بتواند بخشی از ناکامی‌های خود را با کشتار غیرنظامیان یمنی جبران کند.


اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار