به گزارش پایگاه خبری افشاگری، «احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب در گفتوگو با « صدی البلد» درخصوص موضع بازگشت سوریه به اتحادیه عرب اعلام کرد که برخی کشورها تمایل به بازگشت سوریه به اتحادیه عرب را دارند و در صورت ایجاد توافق عربی با پیشنویس این طرح، ممکن است سوریه در نشست آینده اتحادیه عرب مارس 2022 به این اتحادیه بازگردد.
وی در ادامه افزود: وزیر خارجه الجزایر به پایبندی خود به برگزاری نشست سران در الجزایر در مارس 2022 تاکید کرد و گفت:« برخی کشورهای عربی بی سروصدا در حال برقراری ارتباط دوباره با دمشق هستند اما من درخواستهای رسمی و غیررسمی در خصوص آغاز بازگشت دمشق به اتحادیه عرب دریافت نکردهام».
ابوالغیط تاکید کرد که الجزایر، عراق و اردن تمایل به بازگشت سوریه دارند.
وزیر خارجه الجزایر در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری آرتی عربی روسیه تاکید کرد که مشارکت سوریه در اجلاس سران عرب با رایزنی کشورها ارتباط دارد و ما امیدواریم که دمشق در فعالیت های اتحادیه عرب شرکت کند.
اتحادیه عرب با اخراج سوریه در سال اول بحران این کشور (2011 میلادی) به عنوان یکی از شش کشور بنیانگذار این اتحادیه در سال 1945 و سپردن کرسی آن به گروه های تروریستی برای مدت کوتاهی، سابقه و چهره نفرت انگیزی از این اتحادیه ترسیم کرد.
اکنون به نظر میرسد، با توجه به تمایل برخی کشورها مانند مصر، سودان، الجزایر، عراق، قطر و لبنان، زمینهها برای بازگشت دوباره سوریه به اتحادیه عرب فراهم است.
پیش از آن نیز اتحادیه پارلمانهای عربی در سال 1397 با صدور بیانیهای شورای اتحادیه عرب و بقیه موسسات عربی را به اقدام و هماهنگی برای بازگرداندن سوریه به فضای عربی فراخواند و بر ضرورت سهیم شدن در تحقق راه حل های سیاسی به منظور حفظ تمامیت ارضی این کشور و تأمین امنیت آن به دور از هر گونه منازعه و درگیری تأکید کرده بود.
احمد ابوالغیط در ادامه وضعیت لبنان را دشوار توصیف و ابراز امیدواری کرد که سیاستمداران بیروت در دستیابی به راه حلی برای بازگرداندن آرامش به عرصه لبنان موفق عمل کنند.
ابوالغیط بر دخالت طرفهای خارجی و تلاش آنها برای تشدید تنشها در لبنان تاکید کرد و افزود که در اولین تماسی که با «نجیب میقاتی» نخست وزیر لبنان داشتم احساس کردم که منتظر حمایت کشورهای عربی است.
دبیر کل اتحادیه عرب به اظهارات «جورج قرداحی» وزیر اطلاعات لبنان در خصوص عربستان و امارات را محکوم کرد و گفت: «من از اتفاقی که افتاده متاسفم، این اظهارات نباید ارائه شود».
قرداحی به دلیل سخنانی که در برنامه تلویزیونی معروف «برلمان شعب» (پارلمان مردم) درباره لزوم توقف جنگ یمن مطرح کرد به شدت مورد انتقاد و هجمه برخی رسانهها و شخصیتهای لبنانی و سعودی قرار گرفت.
منابع لبنانی نزدیک به عربستان سعودی در بیروت گفتند که اظهارات قرداحی بعد از اظهاراتی که پیشتر «شربل وهبه» وزیر امور خارجه سابق لبنان علیه عربستان مطرح کرده بود، می تواند منجر به بروز یک بحران دیپلماتیک جدید با این کشور شود.
وزیر اطلاع رسانی لبنان قبلا درباره دیدگاه خود در خصوص جنگ یمن گفته بود: مردم یمن به کسی تجاوز نکردهاند، آنها فقط در برابر تجاوزات خارجی از خود دفاع می کنند و در منازل خود و مراسمهای شادی و عزا در معرض بمباران قرار میگیرند. تجاوزی علیه یمن صورت گرفته و خسارتهای زیادی به آنها وارد شده، این جنگ کاملاً بیهوده است و باید متوقف شود. انصارالله یمن در حال دفاع از خود و وطنش است. آیا انصارالله به جایی تجاوز کرده است؟
اما متاسفانه این موضع وزیر رسانه لبنان در بیروت بهعنوان آزادی بیان در نظر گرفته نشده و برخی گروههای لبنانی بلافاصله کمپین سیاسی و رسانهای علیه او به راه انداختند.
امارات و عربستان ضمن محکوم کردن اظهارات اخیر وزیر اطلاعرسانی لبنان درباره جنگ یمن و نقش عربستان و امارات در آن، سفیر لبنان را احضار کردند.