به گزارش پایگاه خبری افشاگری به نقل از اسپوتنیک، وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه از امضای یادداشت تفاهم در مورد همکاریهای هستهای راهبردی غیرنظامی با دولت فیلیپین خبر داد. گفته شده این توافق باعث میشود واشنگتن به مانیل کمک کند تا برنامه انرژی هستهای خود را از سر بگیرد.
در بیانیه وزارت امور خارجه آمده است: «ایالات متحده و فیلیپین یک اتحاد پایدار دارند و همکاری طولانی مدت در زمینههای امنیت، انرژی، بازرگانی و عدم اشاعه را حفظ میکنند. تعمیق همکاری ما در انرژی هستهای، علم و فناوری این پتانسیل را دارد که سهم قابل توجهی در اهداف مشترک انرژی پاک، توسعه کشاورزی، در دسترس بودن آب پاک، درمانهای پزشکی و موارد دیگر داشته باشد. همکاری هستهای ما مبتنی بر یک رژیم قوی منع اشاعه و تعهد ثابت فیلیپین به عدم اشاعه است.»
این تفاهم نامه توسط «بانی جنکینز»، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات و امنیت بین المللی و «جراردو ارگویزا جونیور»، معاون وزیر انرژی فیلیپین امضا شده است.
ماه گذشته، «رودریگو دوترته»، رئیسجمهور فیلیپین، فرمان اجرایی احیای برنامه انرژی هستهای این کشور را امضا کرد تا به این کشور کمک کند نیروگاههای قدیمیتر زغالسنگ را حذف کند.
بخشی از این فرمان اجرایی خواستار احیای نیروگاه اتمی «باتان» است. این نیروگاه یک راکتور آب سبک تحت فشار ۶۲۰ مگاواتی است که توسط شرکت هستهای وستینگهاوس آمریکا در سال ۱۹۷۶ برای رژیم استبدادی «فردیناند مارکوس» ساخته شد. با این حال، با نزدیک شدن به تکمیل نیروگاه، فاجعه سال ۱۹۸۶ در نیروگاه هستهای چرنوبیل در اتحاد جماهیر شوروی باعث شد که مانیل در مورد انرژی هستهای دچار سردرگمی شود و ساختمان این نیروگاه از آن زمان تاکنون هرگز روشن نشده است.
سایر نگرانیهای ایمنی نیز به وجود آمد، مانند اثرات احتمالی فوران کوه «پیناتوبو» در ۳۵ مایلی دورتر، که در آن زمان به مدت ۵۰۰ سال خاموش بود. با این حال، آتشفشان تنها شش سال بعد در ژوئن ۱۹۹۱ فوران کرد و دومین فوران بزرگ آتشفشانی قرن بیستم شد.