۴ صندوق بازنشستگی تکمیلی بازار سرمایه در حال دریافت مجوز

سیاوش پرویزی نژاد رئیس اداره امور صندوق‌های سرمایه گذاری سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص آخرین آمار مربوط به صندوق‌های بازنشستگی تکمیلی بازار سرمایه گفت: از ابتدای شهریور ماه ۱۴۰۲ که مقررات صندوق‌های سرمایه گذاری بازنشستگی تکمیلی ابلاغ شد، تاکنون مجوز فعالیت ۳ صندوق صادر شده که این صندوق‌های سرمایه گذاری با دارایی تحت مدیریت خود که بیش از ۱.۷۰۰ میلیارد تومان است، در بازار سرمایه فعال هستند ضمن اینکه ۴ صندوق سرمایه گذاری دیگر نیز در حال دریافت مجوز تاسیس، پذیره نویسی و فعالیت خود هستند.

به گفته وی بیش از ۹۰ هزار نفر از طریق کارفرمایان و یا به صورت خویش فرما در این نوع صندوق‌ها سرمایه گذاری کرده اند، اما آشنایی کارفرمایان با ساختار و عملکرد این نوع صندوق‌ها و فرهنگ سازی مزایای این صندوق‌ها برای مدیران از جمله تاثیراتی که بر حمایت بلند مدت از نیروی انسانی و نگهداشت نیروی کار دارد، می‌تواند به توسعه کمی و کیفی بیشتر این نوع صندوق‌ها بیانجامد.

لزوم حمایت از صندوق بازنشستگی تکمیلی

پرویزی نژاد در خصوص راهکار‌های حمایت و توسعه صندوق بازنشستگی تکمیلی گفت: حمایت‌های مجلس شورای اسلامی و ایجاد مشوق‌های مالیاتی برای کارفرما و نیروی انسانی می‌تواند به توسعه این نوع صندوق‌ها کمک فراونی کند. در صورتی که خالص مبالغ پرداختی کارفرما و نیروی انسانی به این نوع صندوق‌ها مشمول معافیت‌های مالیاتی شده و معاملات این نوع صندوق‌ها در بورس به از مالیات معاف کرد یا همانند بیمه‌های عمر، مالیات بر ارث را از این نوع دارایی‌ها حذف کرد کمک بسیار زیادی به توسعه این صندوق‌ها از نظر کمی و کیفی خواهد شد. همچنین می‌توان در راستای کاهش مشکلات بازنشستگان در سال‌های آتی، امکان حضور دستگاه‌های دولتی به عنوان کارفرما در ساختار این نوع صندوق‌ها را فراهم کرد.

مزایای صندوق بازنشستگی

رئیس اداره امور صندوق‌های سرمایه گذاری در خصوص مهمترین مزایای این نوع صندوق‌ها گفت: این نوع صندوق‌ها جایگزین صندوق‌های بازنشستگی فعلی نیستند، اما با توجه به وضعیت و شرایط فعلی این صندوق‌ها و کسری شدید منابع آنها، صندوق‌های سرمایه گذاری جدید با ساختاری شفاف، انعطاف‌پذیر و کارا می‌توانند به عنوان مکمل این صندوق‌ها فعالیت کنند.

او افزود: این نوع صندوق‌ها در نگهداشت نیروی کار در بلندمدت موثر بوده و همچنین در توسعه برند کافرما تاثیر گذار خواهند بود؛ ساختار این صندوق‌های سرمایه‌گذاری ساده، انعطاف‌پذیر و کارا طراحی شده و از شفافیت بسیار بالایی نیز برخوردار هستند.

وی یادآور شد در این ساختار، نیروی کار همیشه از دارایی‌های خود به صورت دقیق مطلع بوده ضمن آنکه رکن متولی صندوق، حسابرس صندوق و همچنین سازمان بورس و اوراق بهادار نیز بر رعایت مقررات توسط صندوق نظارت می‌کنند.

این مقام مسئول گفت: در این نوع صندوق‌ها منافع به صورت کاملاً منصفانه بین همه تقسیم خواهد شد و انتظار می‌رود با توجه به روند سال‌های گذشته منافع بسیاری را در آغاز دوره بازنشستگی نصیب سرمایه‌گذاران کند.

به گفته پرویزی نژاد درآمد‌های صندوق و همچنین درامد‌های حاصل از صدور و ابطال واحد‌های سرمایه‌گذاری معاف از مالیات است ضمن اینکه با توجه به حدنصاب‌های سرمایه‌گذاری، می‌توانند از مزایای سرمایه‌گذاری در بازار‌های موازی همچون سرمایه گذاری در صندوق‌های سرمایه گذاری طلا، املاک و مستغلات نیز بهره‌مند شوند.

رئیس اداره امور صندوق‌های سرمایه گذاری سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه به دیگر مزایای صندوق بازنشستگی تکمیلی اشاره کرد و گفت: مدیریت حرفه‌ای یکی از مزایای اصلی این صندوق هاست. این صندوق‌ها با بهره‌مندی از تخصص و تجربه تحلیلگران و متخصصین خبره سرمایه‌گذاری به افزایش سود و کاهش ریسک کمک می‌کنند.
به گفته وی کنترل ریسک به عنوان یکی دیگر از نقاط مثبت این صندوق‌ها است و به این طریق با تنوع بالا در پرتفو و الزامات حد نصاب دارایی‌ها، موجب کاهش ریسک می‌شوند.

به گفته پرویزی نژاد صندوق بازنشستگی تکمیلی پوشش نرخ تورم را نیز انجام می‌دهند که سابقه سودآوری مناسب بازار بورس در بلندمدت برای جبران تورم گواه کارایی مناسب سرمایه‌گذاری در این بازار است. چنانچه بازده بازار‌های طلا، دلار مسکن و بازار سرمایه را در بلند مدت مد نظر قرار دهیم، بازده کسب شده از طریق بازار سرمایه در بلند مدت از همه بازار‌های موازی بالاتر بوده است. به عقیده او با ورود منابع بلندمدت، بازار سرمایه به سمت تجهیز و تخصیص بهینه منابع خواهد رفت و حمایت بلندمدت از تولید به عنوان یکی از فلسفه‌های اصلی وجود بازار سرمایه محقق خواهد شد.

توسعه فرهنگ سرمایه گذاری غیر مستقیم و بلند مدت یکی دیگر از ویژگی‌های این صندوق‌ها است که پرویزی نژاد به آن اشاره کرده و گفت: در ساختار صندوق یک یا چند کارفرما می‌تواند مشارکت داشته باشد به این معنی که نیازی به راه اندازی تعداد زیادی صندوق سرمایه گذاری بازنشستگی تکمیلی نیست در نتیجه هزینه‌های مدیریت در این صندوق‌ها به شدت کاهش می‌یابد. در این ساختار هر کارفرما با توجه به صنعت خاص، مختصات منابع انسانی، هدف گذاری نگهداشت نیروی کار و ... می‌تواند رویه توافقات بین کارفرما و نیروی انسانی خود را تدوین و بر مبنای آن منافع حاصل از سرمایه گذاری را به نیروی کارفرما و نیروی کار تخصیص دهد.

جایگاه صندوق بازنشستگی تکمیلی در دنیا

رئیس اداره امور صندوق‌های سرمایه گذاری سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان در خصوص جایگاه صندوق بازنشستگی تکمیلی در دنیا گفت: به طور کلی صندوق‌های سرمایه گذاری بازنشستگی نقش بسیار مهمی در راستای ایجاد ثبات در بازار‌های مالی و اقتصاد کشور‌های پیشرفته ایفا می‌کنند به طوریکه در حال حاضر مجموع دارایی‌های ۳۰۰ صندوق سرمایه گذاری بازنشستگی بزرگ در جهان بیش از ۲۲ تریلیون دلار است.

به گفته وی صندوق بازنشستگی دولتی ژاپن با ۱.۵۹ تریلیون دلار و صندوق بازنشستگی دولتی نروژ با ۱.۵۸ تریلیون دلار در جایگاه اول و دوم قرار دارند. ارزش دارایی‌های صندوق‌های بازنشستگی در کشور‌های هلند، ایسلند، سوئیس و استرالیا نیز بیشتر از تولید ناخالص داخلی (GDP) است.

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار